Flisepest

Enhver flise ejers værste fjende!

Hvis man har fliser i sin have, har man nok set denne type vækst på fliserne. Stort set alle, der har fliser i sin have, har oplevet eller set den type vækst, som man kan se på billedet. I daglig tale kaldes det for “flisepest”.

Som det ses på billedet, kommer flisepesten typisk i to forskellige farver. Det går også typisk under betegnelsen “hvidt lav” og “sort lav”.

Hvad er flisepest?

Flisepest er små organismer, som er en sammenvoksning af forskellige svampe og alger. Der findes flere hundrede forskellige former for flisepest også kaldet for lav. Lav kan komme i mange forskellige farver og størrelser.

De vokser på næsten alle typer belægninger, og stiller ikke de store krav til næring. Det eneste flisepesten skal have for at vokse og sprede sig, er sollys og vand. Da det er en “Levende” organisme, spreder det sig også hurtigt, hvis det har det optimale miljø. Derfor har det i daglig tale fået navnet “flisepest”, da det spreder sig som pesten på belægningen.

Det danske klima

Er det ideelle klima for flisepesten at sprede sig i. Det lyder sikkert mærkeligt, men i takt med at danskerne har skruet forbruget af fyringsolie gevaldigt ned de seneste 30 år, er den atmosfæriske luft gået hen og blevet renere. Derfor er der ikke længere en lige så høj koncentration af svovlforbindelser i atmosfæren, hvilket gør, at flisepesten har bedre muligheder end nogensinde før for at trives og brede sig i de danske haver.

Da atmosfæren forhåbentlig kun bliver renere og renere, er der nok ikke udsigt til, at problemet angående flisepest bliver mindre i fremtiden. Derfor skal man selv gøre noget aktivt for at slippe af med det, da det ikke vil forsvinde af sig selv.

Hvordan slipper man af med det?

Måden hvorpå vi anbefaler, at man kan komme det til livs, er ved at rense fliserne rene. Hvis man gør det rigtigt, vil man kunne fjerne flisepesten fuldstændigt fra fliserne.

Derefter skal man give det en algebehandling for at forebygge, at det ikke kommer igen. Da det danske miljø er så ideelt for flisepesten og alger, anbefaler vi altid, at man årligt giver det en algebehandling for at holde det nede. Den årlige forebyggelse er en god ide for at sikre, at flisepesten ikke vokser op igen.

 

Forebyggelse af flisepesten

Hvis du imprægnerer dine fliser, vil du gøre dine fliser mere vandresistente. Dermed vil dine fliser ikke kunne optage en lige så stor mængde vand, hvilket vil forringe ernæringsforholdene for diverse vækster markant. Dermed vil det hjælpe med at forebygge imod flisepest, hvis du imprægnerer dine fliser.

Det man ikke skal gøre, er at rense det med en “hobbyrenser”, da man vil nedbryde belægningen, imens man fjerner flisepesten. Dermed vil du både ødelægge din belægning og samtidig vil flisepesten kunne sætte sig dybere i belægningen, når den kommer igen. Derfor skal du gøre noget ved det nu.

Jo længere tid du venter med at gøre noget ved flisepesten, jo bedre vil det sætte sig i dine fliser.

Hvis du er interesseret i at høre mere om mulighederne for at få renset fliser af vores professionelle team, skal du være mere end velkommen til at skrive eller ringe til os.

imprægnering af fliser

Kontakt os her

Du skal altid være mere end velkommen til enten at ringe eller skrive til os hvis du har nogle spørgsmål til vores ydelser.

Vi er et professionelt team der sidder klar til at besvare din henvendelse.

Vi kommer altid helt gratis og uforpligtende ud og kigger på din henvendelse og kommer med et bud på, hvad vi kan gøre, samt hvad den konkrete pris vil være.

Klik på “kontakt knappen” for at skrive dig op til at blive ringet op af os.

Du kan også ringe eller skrive direkte til os via:

Tlf. 50 10 35 35

Mail: Info@husvask.dk

“Vi ser frem til at høre fra dig”

– Teamet bag Husvask

 

About the author: strunge